Jaarverslag van de secretaris over het jaar 2015

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 28 januari 2015 traden twee bestuursleden af en was er al sprake van een mogelijke verhuizing van onze penningmeester. Twee best lastige functies die weer ingevuld moesten worden: penningmeester en secretaris. Maar het is ons gelukt en met de toetreding van een aantal aspirant bestuursleden waren we weer op oorlogssterkte om het drukke jaar 2015 aan te kunnen. Want het is toch altijd weer een uitdaging om twee activiteiten als Koningsdag en Bevrijdingsdag zo vlak achter elkaar te organiseren en tot een succes te maken.

 

 

Koningsdag
Dit jaar was voor Koningsdag gekozen voor het thema Glitter & Glamour. Onze herauten hebben het dorp om 8.00 uur wakker getoeterd en schitterden in hun nieuwe pakken.
Tijdens de optocht werd duidelijk dat ons dorp een heleboel creatieve ouders en kinderen heeft. Het was voor de jury weer een flinke klus om de winnaars te kiezen uit de limousines, pink cadalac, gouden koets en andere creaties.
Nadat de optocht, onder leiding van drumfanfare Mavileo, weer veilig op het Domplein was aangekomen, werd met behulp van Meester Theo de aubade gezongen en volgde het driewerf hoera voor de Koning.
De kinderspellen werden voorafgegaan door een warming-up van Dansstudio Soof-It. Jonge plaatselijke dansers en danseressen lieten onder de enthousiaste leiding van dansjuf Sophie hun ingestudeerde dansjes zien. Ook andere onderdelen van de Sportvereniging Rijnsaterwoude kwamen aan bod tijdens een demonstratie van onder andere Tai Chi, Kickboksen en Taekwondo.
In de middag kon er weer gefietst worden op de aan elkaar gelaste fietsen, kon er geknutseld worden door de jongste kinderen en hebben we een nieuwe Ultieme Wouwenaar kunnen kronen. Als spetterende afsluiting was er Wouw Got Talent. 9 artiesten en groepen hebben daar hun beste acts laten zien. Het enthousiasme spetterde er van af. En wat knap dat jonge kinderen al zo goed kunnen zingen, dansen en playbacken. Uiteindelijk kon de jury de wisselbeker overhandigen aan dezelfde winnares als het voorgaande jaar, Daphne Braakman.

Bevrijdingsdag
De Oranjevereniging had voor Rijnsaterwoude een dagvullend programma neergezet én een programma met voor elk wat wils. De voorbereidingen daarvoor waren al lange tijd in volle gang, waaronder het maken van de parachutes voor de dropping. Dit is begin maart in het Schoolhuis gedaan door een aantal enthousiaste senioren. Op een ochtend zijn 300 stukjes rode, witte en blauwe stof geknipt en van de nodige touwtjes voorzien.

Op 5 mei ’s morgens werden er in het Schoolhuis filmpjes vertoond die door de kinderen van de bovenbouw van basisschool De Kinderarcke waren gemaakt. Wij hebben de samenwerking met school gezocht voor dit project, waarmee een aantal leerkrachten en de kinderen enthousiast aan de slag zijn gegaan. Zij hebben ouderen uit het dorp, die de oorlog meegemaakt hebben, geïnterviewd om hun verhalen vast te leggen. De belangstelling hiervoor was overweldigend, evenals voor de expositie die in de Woudse Dom was opgezet. Hier werden foto’s en materialen tentoongesteld die een beeld gaven van het leven rondom Rijnsaterwoude tijdens de Tweede Wereldoorlog. Prominent aanwezig was het verhaal van de B17 bommenwerper die in november 1944 een noodlanding moest maken in het weiland langs de Vriezenweg. Maar wat te denken van een blik waarin biscuit zat tijdens de voedseldroppingen, een kan waarin soep werd gehaald, een verslag van een fietstocht van Rijnsaterwoude naar Apeldoorn in 1944, en de indrukwekkende afscheidsbrief van de heer Bos die reeds in 1942 is gefusilleerd.
Alles kon bewonderd worden en er kwamen een hoop verhalen los.

Hoewel het weer even roet in het eten dreigde te gooien, kon gelukkig ook het middagprogramma doorgang vinden. Weliswaar later dan gepland en in een iets aangepaste vorm, maar ook voor dit actieve programma en de aanwezig legertrucks was veel animo.
Het ruilhandelspel werd door de kinderen enthousiast gespeeld, de 14 meter lange stormbaan was een groot succes en ook de overige spelletjes en de bootcamp kregen veel deelnemers.
Toen het zonnetje weer tevoorschijn was gekomen, was het ook goed toeven bij de legertent van IJsclub De Eendracht, die natuurlijk de hun bekende “koek en zopie” verzorgden.
Erg jammer voor de kinderen was wel dat door de harde wind de voedseldropping geen doorgang kon vinden. Maar na overleg met piloot Gerard Temme en zijn bemanning kon dit op een later tijdstip, op een dag met beter weer, alsnog goedgemaakt worden. Dit werd vrijdag 10 juli, de laatste schooldag voor alle kinderen van de basisschool. Op die dag wordt inmiddels traditiegetrouw door een aantal ouders van De Kinderarcke een afsluitende BBQ georganiseerd, dit jaar dus met klap op de vuurpijl de dropping. Hoewel veel parachutes geland zijn in de woonwijk, had toch ieder kind een zakje snoep weten te bemachtigen. Heel veel dank hiervoor aan de piloot en zijn assistente.

Op zaterdag 4 juli hield het bestuur haar seizoensafsluiting. Met een familie-BBQ worden de gezinnen bedankt dat zij onze bestuursleden in de gelegenheid stellen om de vergaderingen bij te wonen en activiteiten te organiseren. Zonder een goede achterban kunnen wij niet!

 

Senioren uitje

Op 23 september waren de 55+ ers weer aan de beurt. Voor onze senioren ging het jaarlijkse uitje dit keer in alle vroegte naar Aalsmeer, waar we van ons OVR-lid Peter de Raadt een uitgebreide presentatie en rondleiding ontvingen bij Bloom Flowers, een bloemenbedrijf dat gevestigd is naast de Bloemenveiling. Daar hebben we gezien waar het bedrijf zich mee bezig houdt, hebben we de medewerkers de boeketten zien maken en kregen we als verrassing 50 boeketten mee om aan onze senioren uit te delen. Zie dat nog maar eens te overtreffen!
Vervolgens bracht chauffeur Willem van Doelen Coach Service ons naar de Historische Tuin in Aalsmeer. Na een lekker kopje koffie met een plakje cake hebben enthousiaste vrijwilligers een rondleiding verzorgd en uitgebreid verteld over alles wat er in de tuin en in de kassen gekweekt werd. Als afsluiting van de ochtend hebben we in de nagebouwde veiling mogen oefenen met de echte oude veilingklok. Het viel nog niet mee om de klok op de juiste prijs te laten stoppen, maar uiteindelijk ging een aantal mensen met een cyclamen naar huis omdat het hen gelukt was de juiste prijs te bepalen.
Na een heerlijke lunch in het Theehuis de Cruquius bezochten we het stoomgemaal aldaar, een machtig grote machine die er mede voor gezorgd heeft dat we nu de Haarlemmermeerpolder hebben. Het leek even alsof de machine haperde, maar gelukkig hebben we het toch in actie kunnen zien. Als laatste bezochten we het Historisch Museum Haarlemmermeer, waar we een indruk kregen van het leven in de polder in vroegere tijden. Door een oplettende deelnemer is ons nu duidelijk waarom de brug over de Leidsevaart de Vroonlandsche brug heet!
Omdat we redelijk dicht bij huis zaten, dit keer geen busstop voor de traditionele oranjebitter, maar mochten we gebruik maken van een ruimte in het museum om nog een laatste versnapering te serveren voordat de bus huiswaarts keerde. Rond 6 uur was deze gezellige en informatie dag weer ten einde. In de bus werd al gescandeerd dat Bas Rotteveel volgend jaar weer de organisatie in handen moet nemen. Dus Bas, je neemt vanavond wel afscheid als bestuurslid, maar je bent nog niet van ons af!

Sinterklaasintocht
Op zaterdag 21 november is Sinterklaas na zijn reis vanuit Meppel aangekomen in Rijnsaterwoude. Vroeg in de middag werd hij bij jachthaven ’t Venegat opgewacht door heel veel kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s. Nadat zij eerst bij de tent van de Oranjevereniging iets mochten drinken en snoepen, konden zij even later naar de steigers om de boot vanuit de verte aan te zien komen varen op het Braassemermeer. Op de muziek van DJ Glen en aangevoerd door wethouder Schoonderwoerd werd Sinterklaas luidkeels toegezongen door alle aanwezigen.
Nadat iedereen veilig aan wal was is Sinterklaas welkom geheten door de wethouder en heeft Sint vervolgens uitgebreid de tijd genomen om de kinderen te begroeten. Daarna ging het in optocht naar Sporthal De Meerkant, onder begeleiding van Pietenband Ladder(s)zat uit Roelofarendsveen.
Daar aangekomen kon het feest voor de kinderen losbarsten. Er is gezongen, gedanst en Sinterklaas heeft zelfs voorop gelopen in een polonaise door de zaal.
De winnaars van de kleurwedstrijd zijn bekend gemaakt en zoals ieder jaar heeft ieder kind weer een cadeautje gekregen.
Sinterklaas en alle Pieten hebben het erg hun zin gehad en wij hopen natuurlijk dat zij ook volgend jaar weer tijd hebben om Rijnsaterwoude een bezoekje te brengen.

De intocht is dit jaar gefilmd door een aantal leerlingen van basisschool De Kinderarcke. Zoals eerder al genoemd hebben wij de samenwerking gezocht met school. Met een mooie bijdrage uit het Rabobank Stimuleringsfonds beschikken zij nu over materiaal en inmiddels ook over de nodige kennis om leuke filmpjes te maken. Dit doen zij ook voor de Oranjevereniging, dus mede door hun inspanningen is er straks van bijna alle activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd, een leuk filmpje voor de website.

Ook dankzij een bijdrage van het Rabobank Stimuleringsfonds hebben wij een flink aantal podiumdelen aan kunnen schaffen. Bij de intocht van Sinterklaas hebben we deze voor het eerst gebruikt.
Deze podiumdelen zijn in feite aangeschaft voor gebruik door meerdere doelgroepen binnen het dorp. Andere verenigingen, de school en Het Schoolhuis kunnen hier ook gebruik van maken.

Dat was het jaar 2015. Een druk jaar voor het bestuur, maar we hebben het met heel veel plezier voor u gedaan! Ook dit jaar hebben wij weer een beroep mogen doen op veel vrijwilligers uit het dorp. Van jong tot oud. Hopelijk mogen we u ook volgend jaar weer benaderen.